VOLG ONS OP INSTA!
Top

OVER HET BOEK

Waarom zijn zoveel (jonge) vrouwen onzeker over hun vulva? En waarom rust er zo’n enorm taboe op dit deel van ons lichaam? Welke esthetische eigenschappen worden in het algemeen eigenlijk als aantrekkelijk beschouwd? En waarom kiezen zoveel vrouwen voor een operatie in de zoektocht naar een zogenaamde ‘perfecte poes’?

Al deze vragen hebben ons geïnspireerd tot het maken van een fotoboek. Zo kan iedereen bekijken hoe het er ècht uitziet. We zijn allemaal anders en perfectie bestaat niet! Elke poes is uniek en je hebt er maar één, dus is het belangrijk om een goede relatie met haar te hebben. Laten we trots zijn en ons zelfbeeld niet baseren op de hyper-surreële porno- en mode-industrieën.

Tijdens het maken van de foto’s hebben we zulke diverse verhalen gehoord. Verschillende vrouwen vertelden als jong meisje serieus na te hebben gedacht over een labiareductie. Een enkeling zette door, een ander denkt er nog steeds aan, maar de meerderheid is achteraf vooral blij voor de ingreep gepast te hebben. Deze groep aanvankelijk onzekere (puber)meisjes bleek met de jaren namelijk een hele fijne band met hun vulva te hebben opgebouwd.

Uiteraard speelt het ‘vrouwelijk’ geslachtsdeel ook een belangrijke rol in het leven van hen die zich noch man, noch vrouw voelen. De volgende opmerking kwam letterlijk voorbij: “Mijn vagina hoort bij mijn lichaam; niet alleen vrouwen hebben een poes”.

In dit boek vind je 78 foto’s van personen tussen de 18 en 60 jaar oud. De foto’s zijn van voren gemaakt. Net zoals jij jezelf in de spiegel ziet en anderen jou zien als je naakt bent.

Wij hopen met dit boek het beeld van de ‘perfecte poes’ te veranderen. Kijk, deel, leer en praat erover. Wees blij met die van jou en vier je lichaam!

HET IDEE

Wij hebben elkaar leren kennen in 2010 in de tijd dat we beiden aangesloten waren bij een creatief collectief met jonge ondernemers. Iris was in die tijd fotograaf in het nachtleven van Amsterdam en Roos had haar eigen kledingmerk.

Voor het idee van Het Poezenboek moeten we terug in de tijd, naar 2012. Roos keek thuis naar de docu ‘The Perfect Vagina’, terwijl Iris net langskwam. We keken de docu samen uit en deze bracht veel vragen bij ons naar boven. Ook verbaasden we ons erover dat we helemaal geen plaatjes van vulva’s online konden vinden. We besloten dit zelf te gaan doen!

We hebben een fotostudio in het appartement van Roos neergezet en onze vriendinnen op de foto gezet, die op hun beurt weer vriendinnen meenamen. Na een oproepje in een krant (Metro) kwamen er vrouwen uit heel Nederland bij ons langs en zo is het balletje gaan rollen. In die tijd is het ons ondanks veel media-aandacht niet gelukt om het boek uit te geven. Mede door de boekencrisis en wellicht waren we de tijd een beetje voor.

Het leven ging verder, we werden allebei moeder en verhuisden van de grote stad richting het strand. Maar Het Poezenboek bleef altijd in ons achterhoofd zitten. Dit project was te belangrijk om te laten liggen. Het beeld van de vulva wat nu als standaard wordt gezien is voor velen niet reëel en maakt onnodig onzeker. Met dit boek hopen wij het taboe dat er op dit deel van het (vrouwelijke) lichaam rust, te doorbreken en het beeld van de ‘perfecte poes’ te veranderen.

DE MAKERS

Iris Ooms (35)

Fotograaf. Gek op Tim en zoontjes Olaf (6) en Izar (3).
Computernerd. Vrolijke mafkees. Creatief, perfectionistisch
en 1000 ideeën per dag. Houdt van het strand, wilde bloemen
en koffie met slagroom. Droomt van vrede op aarde en leven
na de dood.

Roos Neeter (34)

Yogadocent. Mama van Poppy (3). Happydepeppy
met Roy in Den Haag en (bijna) altijd positief.
Cookie-eating health freak, nieuwsgierig, flexibel
en totaal in balans 😉 Droomt van elektrische vliegtuigen.

VOLG ONS OP >>INSTAGRAM<<